Shrnutí sezony 2019

Shrnutí sezony 2019

Popis toho co se v letošní sezoně událo a jak jsme dopadli v soutěžích.

Rok 2019 Titáni Nové Město na Moravě

Tento rok jsme navázali na rok 2018, který byl významný pro přechod na 7s rugby (olympijské více atletické rugby o sedmi hráčích a zápasech po 7+7 minutách v turnajové formě po max 4 zápasech).

Před naším týmem mužů stála výzva odehrát všechny sedmičkové turnaje pod hlavičkou ČSRU a také dva z nich organizovat na našem hřišti  v Petrovicích u NMnM (premiérově také jeden ze tří turnajů MČR) :

 

Český pohár 7

28.04 2019 – RC Titáni Nové Město na Moravě
26.05 2019 – RA Olymp Praha
16.06 2019 – RC Sedlčany
23.06 2019 – RC Kralupy nad Vltavou
01.09 2019 – RC Brno Bystrc
22.09 2019 – RC Poděbrady
20.10 2019 – RC Sedlčany

Mistrovství České republiky 7

04.08 2019 – RC Titáni Nové Město na Moravě
11.08 2019 – RC Brno Bystrc
18.08 2019 – RC Přelouč

Zimní příprava byla postavena na kondičních cvičeních v 7 minutových sekvencích, která přecházela s blížící se sezónou do hry touch rugby, což se pozitivně odrazilo v sezóně na hravější intuitivní hře ve vysokém tempu. Také jsme absolvovali společné soustředění s muži RC Bystrc v blízké Bystřici nad Pernštejnem pod vedením sedmičkového nadšence Tomáše Krejčího. Celé zimní období jsme vyráželi na společné tréninky s RLC Orli HB klubem hrajícím rugby league, kde jsme si udržovali hru ve full kontaktu na umělém hřišti (občas i na sněhu).

Začátek sezóny pro nás byl i začátkem nového herního systému a také začlenění mladých hráčů, kteří dovršili 18 let, do našeho týmu. Zajímavým faktem je, že věkový průměr našeho týmu je cca 22let. Co nám chybí na vyspělosti se zatím snažíme dohánět rychlostí a zkušenostmi z jiných sportů.

Letos jsme se stali pořadateli jednoho ze tří turnajů MČR v 7s s podporou kraje Vysočina a našich sponzorů se nám podařilo na této akci zařídit živý přenos a kvalitní zázemí, které už se stává standardem i v turnajích Českého Poháru 7 (2018 2x organizace). V MČR startoval i tým pod záštitou Dukly, který je sestaven převážně z reprezentantů ČR. S Duklou jsme se dokonce střetli hned dvakrát a na domácí půdě se nám proti tomuto výběrovému týmu podařilo položit pětku. Ačkoliv většina hráčů našeho klubu nehraje déle než od roku 2015 nebyl rozdíl mezi námi a prvoligovými kluby až tak velký a do dalších let tak očekáváme vzestup při pozitivním tempu našeho rozvoje a zlepšení základních návyků (přihrávky, technika skládky jeden na jednoho, standartní situace).

https://www.instagram.com/p/B1WmxarItWp/?igshid=ne5x8lgqbilf

Český Pohár 7´s – tato pro nás hlavní soutěž roku byla napjatá až do posledního turnaje. Díky účasti na všech turnajích a průměrných výkonech týmu, jednomu druhému místu z Prahy Olymp, kdy nás porazila jen RC Bystrc v poměrně vyrovnaném zápase, se nám podařilo umístit se na 3. místě v celkové tabulce hned za Libercem a prvními Sedlčany. V průběhu roku jsme dokázali těžit z lepší hry v prostoru, návaznosti v útoku a i přes ne moc kvalitní dlouhé přihrávky se nám dařilo využívat rychlých křídel. Sedmičkový styl hry, který jsme začali hrát se vyplatil hlavně proti více 15´s týmům (Kralupy nad Vltavou, České Budějovice,…).

 

Pokud shrneme obě mužské soutěže, tato sezóna nám ukázala jakým směrem se chceme ubírat a s jakým základem hráčů pracujeme. Náš mladý tým má do budoucích ročníků rozhodně potenciál produkovat kvalitní rychlostní hráče, kteří využívají prostoru a mezer v obraně soupeře a umí plynule navazovat útočnou hru. Díky fungujícímu systému hraní v trojicích, kde funguje čím dál lépe podpora spoluhráčů, jsme schopni pokládat pětky celý tým a ne jen jedinci (ačkoliv tento trend pořád vede). Zajímavým faktem je, že jsme za celou sezónu zaznamenali jen jedno limitující zranění v průběhu hry a celý náš tým tak nemusel řešit marodku, ale pouze pracovní, rodinné a jiné problémy bránící ve startu na turnajích.

Negativním faktorem je malá popularita našeho sportu na Vysočině a to hlavně díky konkurenci jiných sportů, předsudkům a hlavně minimální propagaci místních novin, které nemají zájem propagovat tento krásný sport ani v roce, kdy se odehrává RWC v Japonsku a raději řeší vesnické fotbalové kluby a soutěže. Doufáme, že i přesto seženeme další zájemce a rozšíříme naší základnu pro další roky.

Zajímavostí také byla organizace regionálního dětského turnaje, a ačkoliv nemáme žádnou z kategorií dostatečně početnou na vlastní tým, naše děti startují pod RC Dragon Brno a tak měli možnost se ukázat v domácím prostředí na našem hřišti v Petrovicích u NMnM. Za chladného počasí a deště si užili pravého ragbyového anglického počasí. Tento turnaj byl pro nás organizačně velká neznámá hlavně kvůli absenci vlastního dětského týmu, ale i přes tento fakt se nám podařilo vše úspěšně dovést do finále a děti z celé Moravy si ho užili.

David Slivka, hrající trenér